KAŞİP Başkanı Hakan Aydın “10 yıl çalışan bu insanların, bundan sonraki süreçte de aynı şekilde çalışmaları gerekiyor” dedi.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşçileri (ŞUSKİ)’nde çalışan 96 taşeron işçinin bundan sonra yapı ve onarım şeklinde alınacak olmasına tepkiler dinmiyor. Torba yasa kapsamında yapılan değişiklikle artık müteahhit firmanın insafına bırakılan işçilerin hak kaybına uğrayacaklarını söyleyen Kamu Şirketleri Personelleri Derneği (KAŞİP) Başkanı Hakan Aydın “Personeller artık belediyenin işçisi olarak değil, taşeronun taşeronu olma konumuna itildi” şeklinde konuştu. Değişiklikten önce işçilerin belediyenin asıl işçisi konumunda olduğu belirten Aydın, yeni düzenlemeyle taşeron işçilerin nasıl bir sıfat kazandığını şu sözlerle anlattı;
“Bundan önce de onlar taşeron firmadaydı. Fakat ihaleleri hizmet alımı yoluyla yapılıyordu. Bu da, belediyenin asıl işçisi olmalarını sağlıyordu. Yeni çıkan torba yasayla birlikte taşeron işçilerin çalıştığı alanlarda kadrolu, kadrolu işçilerin çalıştığı alanlarda da taşeron işçi çalışmayacak. Yasanın gereğini yerine getirmek suretiyle “yapı ve onarım” şeklinde ihaleye çıkılmıştır. Bu da, personeli belediyenin işçisi olarak değil de taşeronun taşeronu olma konumuna itti.”
“İŞÇİLER MÜTEAHHİT FİRMANIN İNSAFINA BIRAKILDI”
İşçilerin yeni düzenlemeye göre çalışmak istemediklerini belirten Aydın “Burada taşeron işçilerimiz yıllardır vermiş oldukları emekten dolayı taşeronun taşeronu olmak ve bu şekilde çalışmak istemiyorlar. 10 yıl çalışan bu insanların, bundan sonraki süreçte de aynı şekilde çalışmaları gerekiyor. Burada verilmiş bir emek var. Bunlar müteahhit firmanın insafına bırakıldı” ifadelerine yer verdi.
Aydın’a göre taşeron işçilerin kabullenmedikleri durum, hizmet alımı yoluyla ihale yapılmasıyla ortadan kalkacak. İşçiler, herhangi bir sorunla karşılaştıklarında doğrudan belediyeyle muhatap olacak.
