Binlerce kişiyi canından ve yurdundan eden iç savaş, ülke ekonomisini de olumsuz etkiledi.
Suriye’de 2011 Mart ayında gösterilerle başlayan ve ülke çapına yayıldıktan sonra silahlı mücadeleye dönüşen ayaklanma ekonomiyi yerle bir etti. Ülkelerini terk etmek zorunda kalan Suriyeli iş adamlarının en çok tercih ettiği ülkelerden biri Türkiye oldu. Kimi Suriyeli iş adamları için Türkiye çokta yabancılık çektikleri bir ülke değil. Savaştan önce ticaret yapmak için aralarında Türkiye’yi ziyaret edenler var. Suriye iç savaşından önce kendi mesleğini icra edenler şimdi farklı işlerle uğraşıyor.
Enes Saadi 28 yaşında. Burada kaldığı sürece az da olsa Türkçe öğrenmiş. Savaştan önce Şam’da babasıyla birlikte inşaat mühendisliği yapan Enes Saadi şimdilerde Şanlıurfa’da tatlıcılık yapıyor.
Ahmad El-Ahmad 11 kişilik ailesi ile birlikte Halep’te yaşıyormuş. Savaş şartları iyice ağırlaşınca ailesi ile birlikte Türkiye’ye sığınmış. Halep’in tatlıcılar pazarında çalışan 26 yaşındaki Ahmad, Enes Saadi’nin babasıyla birlikte açtığı Şam tatlıcısında tezgahtar olarak çalışıyor.
Mustafa Muna bir yıl önce Türkiye’ye gelen bir Rakkalı. 37 yaşındaki Muna, ülkesinde grafik tasarımcılığı yapıyordu. Reklam ajansı ve kırtasiye sahibi de olan Mustafa Muna, Türkiye’ye ilk geldiği sırada bir süre reklam ajansında çalışmış ancak çeşitli nedenlerle ayrılmak zorunda kalmış. Muna, şu an Şanlıurfa’da fast food mekanı işletiyor.
Mustafa Sadoo görüştüğümüz Suriyeliler arasında en şanslı olanı. Suriye’de altın sarraflığı yapan Sadoo, aynı işini Türkiye’de de sürdürüyor. Türkçe bilmediği için çoğu müşterisiyle tercüman aracılığıyla anlaşabilen altın sarrafı Sadoo’nun Şanlıurfa’da kuyumcu dükkanı bulunuyor.
Öte yandan iş kurmak için maddi durumları elverişli olmayan birçok Suriyeli, seyyar satıcılık yaparak geçimini sağlamaya çalışıyor.
