Şanlıurfa’da, 3 Nisan’da başlayan kayıt altına alma işlemleri için verilen süre 5 Mayıs’ta sona erecek. Şu ana kadar yüzlerce Suriye plakalı araçtan sadece 24 tanesi için başvuru yapıldı. Kayıt altına almada karşılaşılan en büyük sorun ise vekâletname ile başvuranlar.
4 yıl önce başlayan iç savaşın sürdüğü Suriye’den getirilen araçlar, emniyet müdürlüklerince kayıt altına alınıyor. 3 Nisan’da başlayan kayıt altına alma işlemleri 5 Mayıs’ta sona erecek. 3 Nisan’dan sonra Türkiye’ye giriş yapan Suriye plakalı araçlar ise gümrüklerde kayıt altına alınacak. Şanlıurfa İl Emniyet Müdürlüğüne kayıt için şu ana kadar gelen başvuru sayısı 24. Başvuru yapan araçlara geçici trafik belgesi ve tescil plakası verildi.
UYANIK DAVRANANLAR VAR
Başvurularda karşılaşılan en büyük sorun vekâletname ile gelenler. Suriye’deki savaştan kaçarken kendisine ait olmayan araçlarla Türkiye’ye gelenler, kayıt için yaptıkları başvuruda doğruluğu teyit edilmesi neredeyse imkansız vekaletname sunuyor. Türkçe’ye tercüme edilen kimi vekaletnameler aslı ile kıyaslandığında bazı tutarsızlıklarla da karşılaşılabiliyor. Kendilerinden araç sahibi sorulduğunda ise savaşta ölmüş olabilecekleri söyleniyor. Emniyet müdürlüğü, bu konuda istenen belgeleri getiremeyenlere sahtecilik muamelesi yaparak savcılığa sevk ediyor.
TRAFİKTE BÜYÜK BİR SORUN
Şanlıurfa’daki Suriyeli sayısı, çadır kentlerde kalanlarla birlikte 500 bini aşmış durumda. Günlük hayatta Suriyelilerle ilgili karşılaşılan sorunlardan biri de trafikte yaşanıyor. Herhangi bir kural ihlali durumunda kayıt altında olmadıkları için Suriye plakalı araçlara ceza uygulanamıyor. Karıştıkları kazada haksız olmaları durumunda sigorta kayıtları da olmadığı için ortaya çıkan zarar karşılanamayabiliyor.
