Bankalardan aldıkları post cihazlarıyla Şanlıurfa’da tefecilik yapanları maliye müfettişleri ile polis yaklaşık bir yıl takibe aldı. Yaklaşık 2 ay öncede tefecilere yönelik hükümetin yaptığı yasal düzenlemenin ardından operasyonun düğmesine basıldı. Bankalarda hesap hareketlikleri takibe alınan Şanlıurfalı tefecileri, maliye müfettişleri de gerekli işlemleri hazırladı. Yapılan ihbarla birlikte tefecilere yönelik son bir ay içerisinde düzenlenen operasyonlarda yaklaşık 600 civarında tefeci hakkında yasal işlem başlatıldı.
Şanlıurfa Adliyesinde yasal süreçleri başlayan yaklaşık 600 civarında tefecinin duruşmaları avalarına başlandı.
TEFECİLERİN AYLIK CİROSU BİRKAÇ MİLYON TL’Yİ BULUYOR
Şanlıurfa’da post cihazıyla tefecilik yapanların aylık cirolarının birkaç milyona ulaştığı öğrenildi. Parasal anlamda zorda olanların ağına düştüğü ve kredi kartıyla nakit para çekerek gerçekleştirilen tefecilik uzun zamandır Şanlıurfa’nın gündemindeydi. Tefecilerin elinde çok sayıda kişinin canı yanmıştı.
KONTÖR DOLANCILARI DA TEFECİYLERLE ÇALIŞIYORDU
Türkiye gündeminde kontör dolandırıcıları ve telefon dolandırıcıları olarak bilinen ve birçok kişinin canını yakan şebekenin de tefecilerle işbirliği içinde olduğu öğrenildi. Kontör dolandırıcılığı ve telefon dolandırıcılığı ile ağlarına düşürdüklerinin hesabından kredi kartlarına aktardıkları paraların tefecilerin post cihazlarından çektikleri ileri sürüldü.
URFA’NIN TEFECİ ‘BANKER BİLO'LARININ PERDE ARKASI
Şanlıurfa’daki yüzlerce tefeci iş yerlerini yasal prosedüre göre açıyor. Daha sonra farklı bankalardan birer post cihazı alıyor. İş yerinde post cihazından başka hiçbir şeyi bulunmayanların yanı sıra bazen satış amaçlı farklı malzemeler de bulunduranlar oluyor. Bir iş yerinde 8 -10 post cihazıyla tefecilik yapanlar ekonomik olarak zorda olanların kredi kartını post cihazından geçirip istediği parayı nakit veriyor. Zor durumda 9 bin lira nakit istiyorsa tefeci 10 bin lira kredi kartından çekiyor. Bin lira zor durumda olandan faiz alan tefeci borç verdiği şahsın parasını da bankadan tahsil ediyor. Çoğu zaman vatandaşla muhatap olmuyor. Vatandaş bankaya ödeme yapmadığı için bankayla davalık oluyor. Ardından psikolojik bunalımlar başlıyor. Ocaklar sönüyor, Cinayetler işleniyor. İntiharlar oluyor.