Yıllar öncesinin saygın mesleği fotoğrafçılık son demlerini yaşıyor. Herkesin cebine giren fotoğraf makinaları mesleği olumsuz etkiledi. Şanlıurfa’nın yaşayan ilk fotoğrafçısı Ali Gergerli Şanlıurfa’da birçok fotoğrafçı yetiştirdi. 1954 yılında Şanlıurfa’da doğan Ali Gergerli henüz 6 yaşındayken babasının yanında fotoğrafçılığa ilk adımı attı. Okul çıkışlarında fotoğrafçı babasının yanına giderek yardım eden Gergerli 1967 yılında babasından mesleği devraldı.
Şanlıurfa’da Foto Saba Ali Gergerli’nin yanı sıra mesleğe yıllarını vermiş Foto Umut Ahmet Sözen, Foto Özlem Ömer Sarıyaprak ve Foto Gözde Orhan Kayışbacak’ta fotoğrafçılık mesleğinin tarihe karışmasından korkuyor.
Urfa’nın yaşayan ilk fotoğrafçıları eskiden kara kalem ile yaptıkları rötuşları şimdilerde Photoshop ile yapıyor. 63 yaşındaki Ömer Sarıyaprak ve 60 yaşındaki Ali Gergerli teknolojiye ayak uydurdu ve ellisinden sonra bilgisayar ve Photoshop kursu aldı.
BİRÇOK ÜNLÜNÜN ALBÜM FOTOĞRAFLARI USTA ELLERDEN ÇIKTI
Şanlıurfa’nın yaşayan ilk fotoğrafçıları Ali Gergerli, Ahmet Sözen, Ömer Sarıyaprak ve Orhan Kayışbacak birçok ünlünün fotoğrafını çekti. İbrahim Tatlıses, Seyfettin Sucu, İzzet Altınmeşe, Selahattin Alpay, Orhan Gencebay, Erol Büyükburç gibi birçok ünlü albüm fotoğraflarını Urfalı usta fotoğrafçılara çektirdi. Öyle ki Ali Gergerli’nin çektiği fotoğrafı evinin duvarına asan Selahattin Alpay, duvara astığı fotoğrafla poz vererek çektiği fotoğrafı Ali Gergerli’ye yolladı.
YILLARIN FOTOĞRAFÇILARI ANI DOLU
Urfa’nın yaşayan en eski fotoğrafçılarının hayatı yazsan roman olur. Ahmet Sözen’in gelin fotoğrafları çektiği sırada 2 çiftin aynı anda gelmesiyle gelinler karıştı ve damat ilginç itirafını yaparak; keşke diğer gelin benim olsaydı o daha güzeldi, demesi Sözen’in unutamadığı anılar arasında. Ömer Sarıyaprak ise birikim yaparak aldığı makinasını Antep’te çaldırdığı günü unutamıyor.
“MESLEĞE SAHİP ÇIKALIM”
Kariyerinde birbirinden başarılı işlere imza atmış olan dört isim de aynı görüşte. Teknolojiye yenik düşen mesleklerinin bir an önce rayına oturmasını isteyen ustalar mesleğe yeni başlayan kardeşlerine “Mesleğe Sahip Çıkalım“ çağrısı yaptı.
Fotoğrafçılığın sanat olduğu ve bu sanatı çağın üstünde tutmak gerektiğini savunan fotoğraf ustaları; bu mesleğin zamanla asimile olmasından şikayetçi. Geçtiğimiz yıllarda çekilen fotoğraflar yaklaşık bir haftada teslim edilirken; teknolojinin gelişmesiyle müşteriler, birkaç dakikada fotoğraflarını alabiliyor.
Ayrıca fotoğrafçıların bağlı olabileceği bir oda da bulunmuyor. Fotoğrafçılar odası olmadığı için bazı fotoğrafçılar Berberler, bazıları Lokantacılar ve Tatlıcılar Odası’na kayıtlı. Usta fotoğrafçılar bu durumun düzeltilmesi için ise birlik olup, bu sanatın gereğince icra edilmesi gerektiğini belirtiyor.
Ali GERGERLİ Abiyi yakinen tanımaktan onur duyuyorum.