Son bir ay içerisinde Şanlıurfa’nın Akçakale İlçesine sığınan Türkmenlerin sayısı 4 bine ulaştı. Akçakale Kaymakamlığı tarafından sınır kapısından kontrollü bir şekilde alınan Iraklı Türkmenler spor salonunda kalıyorlar. Spor salonun odalarında kadınların karşılaşmaların yapıldığı alanda ise erkeklerin kaldığı görüldü. Bütün ihtiyaçları kaymakamlık tarafından karşılanan Türkmenlerin kayıt işlemleri yapıldıktan sonra parmak izleri emniyet tarafından alınıyor. Daha sonra bir kimlik kartı alan Türkmenler Türkiye’nin değişik vilayetlerindeki akrabalarının yanına gidiyor.
Irak Telafer’den kişi başı 200 dolara gelen Türkmenler önce Rakka’ya oradan da Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesine giriş yapıyor. Günlük yaklaşık 600 kişinin kaldığı Akçakale Spor Salonu’nda doktor ve mühendis esnaflarda bulunuyor.
Muhammed Ali kendisi yalnız geldiğini belirterek “Benim çocuklarım orada kaldı. Şimdi onları gidip getirmek istiyorum. Ama param yok” diyor.
Doktor Abdul Cabbar Ankara’daki akrabalarına çocuklarını yerleştirdikten sonra tekrar Telafer’e döneceğini söyledi. Irak’ta yaralı Türkmenlerin kendisine ihtiyacı olduğunu aktaran Çocuk Doktoru Abdulla Cabbar, “ Ben Musul’dan Suriye’den buraya geldim. Kardeşlerimin yanına. Irak’tan geldim. Ne için geldim. Bize bir musibet geldi. Orda Amerika hiç göz açtırmıyor. Demir bu Müslüman’dır, falandı filandır. Mermiler attı bize.Benim amcam oğlu eşi ve çocuğu öldü.Musul hastanesinin kırağında(yanında) bomba önüne düştü.Hanımı çocuğu gitti.Burada bize çok iyi baktılar.Askerinden, burada çalışına kadar hepsi bize iyi baktı.Allah Razı olsu.Ben burada işimi bitiririm burada.Giderim Ankara’ya, Ankara’dan dönerim Musul’a.Ankara’da amcam oğlu var.Orda kalır ailem.Ben dönerim.Orası beni bekliyor.Benim gitmem gerek oraya.Orada akrabalarım yaralı olsa ben doktorum bakarım.”ifadelerini kullandı.